Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κουταβακια

Τα σκυλιά, που έχουν καταβoλές από τους λύκους, είναι ζώα αγέλης που, ευθύς εξαρχής της ζωής τους, ευαισθητοποιούνται στις κοινωνικές ιεραρχίες. Αυτό θα είναι μια σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του σκυλιού:
Όλα τα σκυλιά χρειάζονται την ηγεσία.
Πρώτα, η ηγεσία της αγέλης (η έννοια του του Aλφα) ανήκει αποκλειστικά στη μητέρα. Εντούτοις, αρχικά στην ανάπτυξη των κουταβιών αναπτύσσεται μια ιεραρχία μεταξύ των κουταβιών, και κάθε κουτάβι παίρνει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αγέλη. Mερικώς με αυτό τον τρόπο αρχίζει να φανερώνεται η μεμονωμένη προσωπικότητα των σκυλιών.
σκυλιά λαμπραντόρ
Μπορούμε να μάθουμε από τη μητέρα πόσο σημαντικό είναι να είναι αυστηρός, αλλά και γενναιόδωρος, ο Aλφα. Η μητέρα απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό των κουταβιών, όμως συγχρόνως και την αγάπη τους.
Όταν ένα κουτάβι πηγαίνει στο νέο σπίτι του, γίνεται μέλος μιας νέας αγέλης, και θα αρχίσει να ενεργεί όπως ένα νέο μέλος, που εξετάζει τα όριά του, προσπαθώντας να καθορίσει που ταιριάζει.
Είναι απολύτως ουσιαστικό για τον ιδιοκτήτη (ή τους ιδιοκτήτες) να πάρει (να πάρουν) το ρόλο του Aλφα στη ζωή του κουταβιού τους. Η κατανόηση της κοινωνικοποίησης είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο να αναλάβει κανείς τον τον ρόλο του Aλφα.
Η δημοκρατία είναι μια απαγορευμένη λέξη, όπως ισχύει για τη σχέση ανθρώπου-σκυλιού. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν κάποια αρνητική τοποθέτηση σχετικά με τις έννοιες της ηγεσίας που προέρχονται από το ανθρώπινο περιβάλλον τους, πρέπει να καταλάβουν ότι τα σκυλιά απαιτούν έναν ηγέτη και ότι αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος τους. Οι ιδιοκτήτες ξέρουν πολύ καλύτερα από τα σκυλιά τους τι συμφέρει το σκυλί.

Διατροφή
Το Labrador είναι άπληστα σκυλιά γενικά. Είναι σημαντικό να τους δοθεί μια ισορροπημένη διατροφή με αφθονία ασβεστίου έως ότου έχουν τελειώσει την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να είναι μέχρι δύο χρονών στην περίπτωση ενός μεγάλου αρσενικού. Συνιστάται να αγοράζετε καλής ποιότητας τροφή για σκύλους, και θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα καταστήματα PET έχουν την κατάλληλη τροφή για να ταιριάξουν το σκυλί σας από τη γέννηση μέχρι στα γηρατειά. Προσοχή, μερικά φτηνότερα τρόφιμα στια σούπερμάρκετ μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Τα Labrador είναι επιρρεπή σε σκουλήκια λόγω της άπληστης φύσης τους. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε ένα κανονικό σχέδιο αποπαρασίτωσης και να είστε πάντα προσεκτικοί για οποιαδήποτε σημάδια προσβολής. Οι ψύλλοι θα τους δώσουν επίσης τα σκουλήκια, έτσι αποπαρασίτωση τακτικά. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να τους δοθεί γιαούρτι εάν έχουν διαταραχή στο στομάχι. Εάν επιμένετε να ταΐζετε κονσέρβες, θα πρέπει επίσης να δώσετε ένα καλό μπισκότο κουταβιών για τα δόντια τους.
Άλλα τρόφιμα που είναι ελκυστικά είναι λαχανικά, όπως τα καρότα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το ρύζι & τα ζυμαρικά, το ολικής άλεσης ψωμί, οι κροκέτες και το κρέας.
Άσκηση.
Προσοχή, μην αναγκάστε το κουτάβι σας να κάνει πάρα πολλή άσκηση έως ότου είναι έξι μηνών, δεδομένου ότι αυτό θα βλάψει τα κόκκαλα τους. Μερικοί τραυματισμοί μπορεί να δημιουργήσουν δυσπλασία. Περιορισμένη άσκηση στο χορτάρι είναι αρκετή για να είναι σε καλή κατάσταση.
σκυλιά λαμπραντόρ
ΓEYMATA ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ:
ΤΟ ΠΡΩΙ: Orijen ή Acana για κουτάβια. Μαζί με λίγο σκέτο γιαούρτι.
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Orijen ή Acana για κουτάβια.
ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Orijen ή Acana για κουτάβια. Από το τέταρτο μήνα προσθέστε Ρύζι, καρότα, σκόρδο, κότόπουλο, και πολύ λιγο λάδι.
Το ύψος του πιάτου δεν πρέπει να ξεπερνάει το κεφάλι του κουταβιού. Μέχρι τον τρίτο μήνα, πρέπει να ταίζετε το κουτάβι τέσσερις φορές την μέρα. Από τον τρίτο μέχρι τον έκτο μήνα, τρείς φορές την ημέρα. Από τον έκτο μέχρι τον δέκατο όγδοο μήνα, 2 φορές την ημέρα. Ακόμη και μετά το δέκατο όγδοο μήνα, ταίζουμε τον σκύλο μας δύο φορές την ημέρα. Αφού ταίσετε το σκυλί σας, μην του επιτρέψετε να τρέξει για μία ή δύο ώρες.
Εώς ότου το σκυλί σας έχει πλήρως εμβολιαστεί, πρέπει να προσέχετε με άλλα σκυλιά.
Κάθε δεύτερο μήνα δίνετε του μία ταμπλέτα Drontal ή Dosalid, για τα σκουλήκια. 1τμπλ./10κιλά.
Το κουτάβι σας χρειάζεται πολλή αγάπη και προσοχή. Ποτέ μην χτυπάτε το σκυλί σας! Για να το τιμωρήσετε, απλώς υψώστε την φωνή σας.
λαμπραντορΗ ζωή για τα νεαρά κουτάβια θα πρέπει να είναι μια μεγάλη, ευτυχισμένη περιπέτεια. Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση όταν οι άνθρωποι περιμένουν πολλά από αυτά και έτσι μπαίνουν σε μπελάδες, καθώς παραβαίνουν κανόνες, που δεν ήξεραν καν οτι υπήρχαν.
Τα σκυλιά δυστυχώς στην πραγματικότητα δεν είναι όπως η Λάσσυ ή ο Ριν-Τιν-Τιν. Δεν καταλαβαίνουν αυτόματα την κάθε μας λέξη ή σκέψη. Είναι διαφορετικά είδη από τον άνθρωπο, με διαφορετικά συστήματα επικοινωνίας. Χρειάζονται την ευγενή βοήθειά μας να τους καθοδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των δικών μας τρόπων και στην εκμάθηση του τι θέλουμε από αυτά.
Τα κουτάβια, σαν τα παιδιά, χρειάζονται την αγάπη μας και την προστασία μας.
Χρειάζονται να τα ελέγχει κανείς σε σημείο που να είναι ευχάριστη η συμβίωση μαζί τους, αλλά όχι σε σημείο που να καταπνίγεται το πνεύμα τους.
Ο σκύλος δεν ξέρει τί είναι τυψεις, ακόμα κι αν φαίνεται οτι φέρεται έτσι, σύμφωνα με τη λογική του ανθρώπου.
Απλώς διαισθάνεται τον εκνευρισμό σας, διαβάζει το σώμα σας (επιθετική στάση), βλέπει τα μάτια σας (άγρια έκφραση), ακούει τον τόνο της φωνή σας (έντονος).
Έτσι μεγαλώνει ο φόβος και το άγχος του. Κρύβεται για να γλυτώσει από εσάς και όχι από τις τύψεις.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ενισχύετε τη σωστή συμπεριφορά του σκύλου σας, π.χ. όταν έρχεται προς το μέρος σας, αφού το φωνάξετε, ανταμείψτε το με χάδια ή παίξτε μαζί του με το αγαπημένο του παιχνίδι.
Σε καμία περίπτωση με μαλώσετε το σκυλί σας μετά από κάλεσμά σας, στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως. Ακόμα και πολύ αργότερα να έρθει ποτέ να μη το μαλώσετε. Το σκυλί δεν έχει την ίδια αίσθηση του χρόνου όπως ο άνθρωπος, γι'αυτό τη στιγμή που πράττει όπως θέλετε, το επιβραβεύετε.
Μη ταίζετε ποτέ το κουτάβι όταν τρώτε κι εσείς (ο αρχηγός στην αγέλη δε δίνει ποτέ το φαγητό του σε κάποιον άλλο, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας). Αν θέλετε να του δώσετε κάτι να φάει, να το βάζετε πάντα μέσα στο πιάτο του. Μην ενθαρρύνετε το κουτάβι να ανεβαίνει πάνω σας, γιατί έτσι του μαθαίνετε μια συνήθεια, η οποία σε λίγους μήνες θα σας είναι πολύ δυσάρεστη.
λαμπραντορ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η κοινωνικοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή του σκύλου. Ακόμη και εάν ζει σε τεράστιο κήπο, με άπλετο χώρο για να παίζει, πρέπει να δεί τον έξω κόσμο. Είναι απαραίτητες, λοιπόν, από τρισήμισυ μηνών οι βόλτες σε διάφορα μέρη με αυτοκίνητα, θορύβους, κίνηση, άλλους σκύλους, γάτες, καινούργιους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει διαφορετικές εμπειρίες που θα το κάνουν πιό κοινωνικό και πιο ισορροπημένο σκύλο. Φροντίστε τα σκυλιά που θα γνωρίζει το κουτάβι σας να είναι ήρεμα και ανεκτικά με τα κουτάβια.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το κουτάβι να γνωρίσει μία άσχημη εμπειρία σε ηλικία τριών με τεσσερισήμισυ μηνών (περίοδο αποτύπωσης φόβου). Θα του μείνει αξέχαστη για όλη του τη ζωή.
Όπως η περισσότεροι γνωρίζουμε ο σκύλος είναι ενα κοινωνικό ζώο με αγελαία ένστινκτα. Πρόγονος του ο λύκος, δεν ζεί σε μία ισότιμη κοινωνία. Από μικρός μαθαίνει να σέβεται τη δύναμη των μεγαλυτέρων και να αναγνωρίζει τη θέση του μέσα στην αγέλη του (μάνα και αδέλφια) έχει πάρει ήδη κάποια μηνύματα ιεραρχίας και πειθαρχίας.
Έρχεται στην καινούργια του αγέλη, την οικογένειάς σας. Από εδώ και πέρα εσείς πρέπει να του δείξετε τα όριά του μέσα σε αυτήν.
κουτάβια λαμπραντορΓια να αποφύγετε λερώματα σε όλο το σπίτι ή ανεπιθύμητες ενέργειες εκ μέρους του (πάντα άθελα του) όταν εσείς δεν το επιβλέπετε, π.χ. παίρνει τα παπούτσια σας, τραβάει τα τραπεζομάντηλά σας κ.λ.π.- γενικά οτιδήποτε μπορεί να του τραβήξει την προσοχή) περιορίστε τον σ'ένα ειδικό κλουβί-πάρκο διαμορφωμένο κατάλληλα για τα σκυλιά. Σ'αυτόν τον χώρο, λοιπόν, το κουτάβι σας θα τρώει, θα κοιμάται και θα περιμένει κάποιες ώρες, που εσείς δεν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του και να τον επιβλέψετε.
Έχετε πάντα νερό στη διάθεσή του και κάποιο κόκκαλο από πετσί για να απασχολείται.
Τα σκυλιά όπως και τα παιδιά βαριούνται. Αποφεύγετε να του δίνετε πολλά παιχνίδια. Ένα κόκκαλο είναι αρκετό για μέσα στο χώρο του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο παιχνίδι ή ειδικό σχοινί από pet shop για να παίζετε μαζί του. Μετά φυλάξτε το. Μην το αφήνετε στο χώρο του, γιατί όταν θα βγαίνει έξω από αυτόν θα αναζητά καινούργια πράγματα για να παίζει, πράγματα που δε θα του ανήκουν.
Στην αρχή, όταν πρωτοβάλετε το κουτάβι σας στο χώρο του, μάλλον θα αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα. Μή δώσετε σημασία και προπάντων μή το βγάλετε από εκεί την ώρα που κλαίει. Θα έχετε χάσει όλο το παιχνίδι.
Το κουτάβι σας αντιλαμβάνεται οτι με το να διαμαρτύρεται κερδίζει αυτό που θέλει εκείνη τη στιγμή.
Φροντίστε πρίν το βάλετε στο χώρο του να το εξαντλήσετε με το παιχνίδι ή με την βόλτα (μετά τον τρίτο μήνα).
Φροντίστε ακόμα να έχει λερώσει πρίν το βάλετε μέσα.
Σε καμία περίπτωση το κουτάβι δεν πρέπει να συνδυάσει το χώρο του με τιμωρία.
Ποτέ μη το βάλετε εκεί, επειδή έκανε κάτι που δεν σας άρεσε. Πάντα θα του λέτε να πάει "σπίτι" του με ωραίο, ήρεμο τόνο και θα το συνδυάζετε με την ώρα του φαγητού του ή θα του δίνετε κάποια λιχουδιά.
Μήν του μιλάτε όταν είναι εκεί μέσα και ούτε κάν να το κοιτάτε, όταν θα προσπαθεί να κλέψει μιά ματιά σας.
Τα σκυλιά είναι πολύ τυπικά σαν ζώα.
Εφαρμόζοντας πάντα την ίδια συμπεριφορά το σκυλί μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες σας. Τα κουτάβια είναι όπως και εμείς: Μαθαίνουν από τα λάθη τους, μαθαίνουν από τις επιτυχίες τους. Π.χ. αν ένα σκυλί κάψει τη μουσούδα του στη φωτιά, δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσει.
Εάν γαβγίσει για να αποσπάσει την προσοχή και κανείς δεν του δίνει σημασία, κάποια στιγμη τα παρατάει.
λαμπραντορ κουτάβια
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΕΡΩΜΑ
Βγάζετε το κουτάβι σας βόλτα σε τακτά χρονικά διαστήματα:
Το πρωί όταν ξυπνήσετε
Το βράδυ πρίν κοιμηθείτε
Μετά από κάθε γεύμα
Μετά από παιχνίδι
Μετά από κάποια υπερδιέγερση, π.χ. όταν έχουν έρθει καινούργιοι επισκέπτες στο σπίτι.
Οπλιστείτε με υπομονή και δείξτε κατανόηση σε αυτό το στάδιο, που άλλωστε κρατάει λίγο διάστημα, εφ'οσον δείξετε την ανάλογη τυπικότητα.
Σημαντικό είναι να επιβραβεύσουμε το λέρωμά του εκεί που θέλουμε με μεγάλο ενθουσιασμό.
Εάν πάλι λερώσει κάπου που εμείς δε θέλουμε και είμαστε παρόντες του φωνάζουμε έντονα.
Εάν δεν είμαστε παρόντες δεν του λέμε τίποτα, γιατί απλούστατα δε καταλαβαίνει οτι η επίπληξη αφορά μία πράξη που έκανε πρίν από λίγα λεπτά ή ώρες.
Να θυμάστε οτι το κουτάβι πρέπει να παίζει όσο γίνεται πιό πολύ και να γνωρίζει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό αυξάνει τη νοημοσύνη του.
ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ
Αν τους διδάξουμε σωστά, με υπομονή και αγάπη, θα μάθουν πιό εύκολα.
Αν ανταμειφθούν για κάτι που έκαναν, είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνουν.
Αν κάνουν κάτι για το οποίο δεν ανταμείφθηκαν τότε, είναι πιθανόν να μήν το ξανακάνουν.
Όλα το ζώα μαθαίνουν κι ενεργούν μέσα από επιβεβαιώσεις και επιβραβεύσεις. Αυτό ισχύει άλλωστε και για τους ανθρώπους.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου